Klassisk i Sorø peger på fremtiden – anmeldelser

Ars Nova Copenhagen

Hans Krarup skriver i sin anmeldelse i Dagbladet om festivalens to første koncerter:

Ars Nova Copenhagen og Messiaen Quartet Copenhagen:

Med rettidig omhu og med god sans for timing blev sommerkoncerten onsdag aften den 7. juli skudt i gang kl. 19 med et brag af en koncert i klosterkirken. Starttidspunktet rykket en time frem af hensyn til semifinalekampen i fodbold i London. Musikken af nulevende danske komponister, leveret af ARS NOVA Copenhagen og Messiaen Quartet Copenhagen. Alene valget af medvirkende tyder på, at barren bliver sat højt i år. Vokalensemblet hører den dag i dag til eliten blandt professionelle europæiske kor, og kvartetten med den lidt specielle besætning: klarinet, violin, cello, klaver befinder sig på samme niveau.

Men hvad vigtigst er: åbningskoncerten i onsdags pegede direkte ind i fremtiden med musik af lutter nulevende komponister. Et dristigt valg, skulle man mene. Bestyrelsen i Sorø lefler ikke for et traditionelt indstillet publikum, men i højere grad for det nysgerrige øre.

 

Steinaa-Trio
Steinaa-trio

Steinaa-Trio:

Ugen efter onsdag den 14. juni, var koncerten ganske anderledes. Kvaliteten og lødigheden var der ikke slækket på i sammenligning med Ars Nova koncerten, men den ”vare”, der blev serveret, var unægtelig en anden. Steinaa-trioen: Eva og Maria Steinaa på henh. obo og tværfløjte i lifligt samspil med bulgarsk fødte Galya Kolarova på flygel. Umiddelbart en fejlplacering skulle man tro med kammermusik i en katedral med høje hvælvinger. Og alligevel en succes, fordi de tre erfarne musikere konstant havde ørerne på stilke, og forstod kunsten at lytte til og indordne sig under hinanden. Især må man beundre Galya Kolarovas evne til at dæmpe sit akkompagnement og lade Steinå pigerne dominere i 1ste afdeling af koncerten. Mens hun i Poulencs vidunderlige sonate for obo og klaver trådte i karakter og viste sit format som pianist.

Næste onsdag den 21. juli får vi efter flere års pause et genhør med klosterkirkens vidunderlige orgel med domorganist Vibeke Vanggaard på orgelbænken.

Ars Nova Copenhagen