Warsaw String ensemble

10. august 2022 - kl. 19:00

Sorø Klosterkirke

OBS. Denne Koncert er afholdt

Warsaw String Ensemble spiller musik af Nowakowski og Chopin

Medvirkende:

Grzegorz Skrobiński – klaver
Marta Gębska – soloviolin
Voytek Proniewicz – 1. violin
Grzegorz Chmielewski – bratsch
Jan Roszkowski – cello
Jerzy Cembrzyński – kontrabas

Musik:

Shchedryk
P. Ruders – Motet
J. Nowakowski – Duo A major Op. 18
J. Nowakowski – Quintet No 2 E flat major Op. 17

Nutildags kan samlingen af polske komponister, der var aktive i det 19. århundrede betragtes som en af de mest facinerende perioder i den polske musikhistorie. I de senere af har flere af dem oplevet en velfortjent renæssance i form af et voksende marked af CD-produktioner og live-koncerter i koncertsalene.  Det er det direkte resultat af intens forskning fra musikforskere og stigende interesse fra de udøvende kunstnere som oftere inkluderer disse stykker i deres koncertprogrammer.
Józef Nowakowski blev født 16. September 1800 i Koryciska, en landsby vest for Radom. I første omgang gik han i skole i Cistercienserklosteret i  Wąchock (han sang, spillede klaver og trombone og studerede fransk) under kyndig vejledning af sin gudfar, Jan Skibiński; derefter udvidede han sin musikalske erfaring som horn-spiller i et ensemble tilhørende sognekirken i Radom  og i ensemblet tilhørende katedralen i Sandomierz. Men det var den unge komponists uddannelse på musikkonservatoriet i Warszawa der var vigtigst for hans udvikling. På konservatoriet studerede han komposition hos Józef Elsner, klaver hos Václav Vilém Würfel og klarinet hos M. Winen.  Han var anset for en af de mest talentfulde studerende og hans ungdomsværker blev inkluderet i konservatoriets koncertprogrammer.  Igennem sin studietid etablerede han et livslangt venskab med Frederik Chopin. Mange år senere, da han var helt voksen tilegnede han Chopin en cyklus af 12 klaveretuder, Op. 25 og i 1845 var Chopin den første der uropførte hans Berceuse i Des dur Op. 57. Han nød stor anerkendelse som underviser; i 1840-1844 underviste han i klaverpå  Alexander’s Institute i Warszawa,  og i slutningen af sit liv i 1861, blev han professor på Warsaw Music Institute. Han døde 27. August 1865 i Warszawa. Hans værker rummer et antal symfonier, kammermusik, vokalmusik og kormusik samt en imponerede liste af mindre klaverstykker.

The WARSAW STRING ENSEMBLE er et nyt ensemble på den polske musikscene, men har allerede haft en del at se til med koncerter organiseret af  ‘Musical Sundays in Ursynów’ cycle, ‘Artists for the Disabled’ på Witold Lutosławski Concert Studio of Polish Radio, og  ‘Romantic Concert’ på Powiśle Power Plant i Warszawa. Ensemblet har også indspillet et album: Z Bursztynu med Izabela Szafrańska og  jazz musikere. Sangene på albummet var kreeret til ord fra nulevende polske digtere med musik og arrangementer af Marcin Partyka.  CD’en  Nowakowski, Chopin. Chamber Music er ensemblets næste album. The Warsaw String Ensemble er en samling af begavede musikere, solister såvel som kammermusikere af meget høj kunstnerisk kvalitet.

Find vej

Sorø Klosterkirke

cello-light-rotated