The Bingham String Quartet

28. august 2024 - kl. 19:00

Sorø Klosterkirke

Medvirkende i Bingham String Quartet:
Steve Bingham, violin
Marina Gillam, violin
Brenda Stewart, bratch
James Halsey, cello

samt i Timothy Baxters værk: Tittit van der Pals, cello

Bingham String Quartet har et internationalt ry for sin fortolkning af det klassiske repertoire og dertil en frisk og spændende tilgang til ny musik.

Timothy Baxters String Quintet

 Lento. Allegro molto – Andantino. Lento misterioso – Allegro con brio

 String Quintet 1957, rev. 2012

Timothy Baxters String Quintet går tilbage til hans første år som musikstuderende på The Royal Academy of Music, London, hvor han var optaget som pianostuderende med komposition som bifag.

Hans lærer i komposition, den sydafrikanske professor Priaulx Rainier, satte ham til at skrive en førstesats for strygekvintet som bidrag til musikkonservatoriets årlige komponist konkurrence. Resultatet blev til alles overraskelse, at han vandt konkurrencen og fik  The Josiah Parker Prize, 1957.

Priaulx Rainier opfordrede ham derefter til at gøre arbejdet færdigt. Han brugte lang tid på at skrive tredje satsen, mens førsteopførelsen nærmede sig med stormskridt. En midtersats manglede. Det endte med, at han skrev den på en aften og en nat.

Førsteopførelsen i The Duke’s Hall på The Royal Academy of Music blev en stormende succes. Den amerikanske komponist Elliot Carter dryppede dog lidt malurt i bægeret, idet han fandt midtersatsen lidt ”rå” i det og rådede ham til at arbejde mere med den.

Et halvt århundrede senere fulgte Timothy Baxter Elliot Carters råd. Dele af midtersatsen er forsvundet, andet er blevet omarbejdet og helt nye idéer er kommet til. Endvidere er de to øvrige satser blevet let revideret. Det er den reviderede version, der bruges i dag.

Kvintetten er blevet opført 2 gange i Danmark, dog for nogle år siden.

Find vej

Sorø Klosterkirke

cello-light-rotated